Хванаха 15 000 литра нелегален спирт в Раданово

От количеството могат да се произведат над 30 000 литра високо градусов алкохол

05.01.2017 | 16:50 Редактор: Тодор Петров
Хванаха 15 000 литра нелегален спирт в Раданово

15 000 литра спирт задържаха митничари на паркинг в района на село Раданово, област Велико Търново. Митническата мобилна група извършила проверка на два товарни автомобила с българска регистрация, спрели на ТИР-паркинг на пътя към Бяла.

Двата камиона превозвали съответно пет и десет еднотонни вместимости с безцветна течност. Тест с плътномер показва, че превозваната стока е спирт с висок градус. За товара не са представени никакви акцизни документи, което представлява нарушение на ЗАДС и подлежи на санкция в размер на двойния размер на дължимия акциз или близо 330 000 лева.

Стоката идва от депо в Софийска област, а шофьорите е трябвало да пътуват по обиколни маршрути и да претоварват няколко пъти на различни превозни средства, за да затруднят контролните органи.

След поредицата претоварвания спиртът трябвало да бъде превозен в по-малки съдове в посока Румъния, а друга част да осигури със суровина след празниците нелегални производства на алкохол в Северна България. Работата по случая продължава.

Сметките показват, че с подобно количество спирт може да се произведат над 30 000 литра високо градусов алкохол от всякакъв вид, тъй като "по рецепта" нелегалният алкохол "се забърква" от спирт, вода, есенции и други добавки.