Прокуратурата е започнала разследване срещу служители на МО

Причината - умишлена безстопанственост

29.11.2016 | 16:35 Редактор: Ирина Георгиева
Прокуратурата е започнала разследване срещу служители на МО

След като повдигна две обвинения на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев, прокуратурата е започнала разследване и срещу служители във ведомството за умишлена безстопанственост.

Установено е, че след проведена обществена поръчка за изработка, доставка и монтаж на обзавеждане за служебни жилища от ведомствения фонд на Министерството на отбраната, на 12.09.2009 г. е било сключено рамково споразумение между търговско дружество и ИА "Социални дейности". В резултат са сключени договори за доставка и монтаж на обзавеждане на общо 179 ведомствени жилища на обща стойност 3 697 693 лв.

Монтирано е част от изработеното обзавеждане - за 85 жилища, но за останалите изработени вещи не са предприети действия по приемането от страна на собственика - изпълнителната агенция.

Те са оставени на съхранение в складове на изпълнителя, като стойността им е в размер на 2 886 414,13 лв. Също така на изпълнителя не е била предоставена възможност да монтира изработеното обзавеждане.

Установено е, че длъжностни лица от МО умишлено не са положили необходимите грижи за стопанисването и запазването на обзавеждането в продължение на повече от три години и половина. Освен, че е налице реално неприемане на вещите, бездействието на длъжностните лица е довело до повреждане и унищожаване на голяма част от обзавеждането, което е на обща стойност около 2 132 000 лв. В този размер е и настъпилата щета за Министерството на отбраната.

Междувременно срещу изпълнителя по договора е открито производство по несъстоятелност. Разследването се провежда от екип от военни следователи от ВОП - София.

Министър на отбраната по време на сключването на договора е Николай Младенов (юли 2009 – януари 2010), който е наследен на поста от заместника си Аню Ангелов в първия кабинет на Бойко Борисов. Ангелов пък е министър до подаване на оставка от правителството на Борисов в края на февруари 2013 г.

 

Още подробности в репортажа на Васил Детелинов.