Българският терорист Иван Захариев - изключително опасен

Целта на 21-годишния българин е била Сирия

23.09.2016 | 13:35 Редактор: Ирина Георгиева
Българският терорист Иван Захариев - изключително опасен

Арестуваният за тероризъм Иван Захариев е имал ясно намерение да извърши терористичен атентат в Сирия. Известен на международните служби под името Джон, 21-годишният българин е изключително опасен, съобщиха от Прокуратурата. 

Според свидетелски разкази Иван Захариев насочвал оръжие към инструкторите си на летища в София и в Пловдив, където се учил да стреля с автомат Калашников. Целта е била да види дали би могъл да убие човек от упор.

Използваните специални разузнавателни средства доказват, че мъжът е посещавал тайна квартира в Сирия и в Турция, където се обучавал да служи с оръжие и да бъде част от редиците на "Ислямска държава".

България ще поиска официално всички документи за Джон от австралийската прокуратура, която също разследва случая. 

Пред Bulgaria ON AIR бащата на уличения българин също призна, че синът му е бил в Сирия, но отрече да е свързан с "Ислямска държава".

"Полека лека започна да критикува християнството и католиците. Започнаха да му разказват за юдейството и мюсюлманството и това го впечатли. Така реши да отиде в една джамия, за да му разкажат повече за исляма и така хлътна по него. Ако той е ходил, е бил в свободната сирийска армия", посочи бащата Светломир Захариев.