Шуменка метна 10 бона от балкона, помагала уж на полицаи

Подлъгали я, че така ще помогне за залавянето на опасни престъпници

19.08.2016 | 12:04 Редактор: Василия Пейчева
Шуменка метна 10 бона от балкона, помагала уж на полицаи

72-годишна жена е станала жертва на телефонна измама на стойност 10 000 лева по нова схема, съобщиха от МВР.

Вчера по обяд на стационарния й телефон се обадил непознат мъж, който се представил за полицай. Обяснил на жената, че полицията работи по залавянето на група крадци, които обирали жилищата на възрастни и самотни хора.

Казал, че двама от групата са задържани, а това станало благодарение на жена, която съдействала за залавяне на престъпниците, за което щяла да получи медал.

Мнимият полицай обяснил на 72-годишната шуменка, че останалата част от групата на крадците по време на акцията се измъкнала. Казал й, че обирджиите действат изключително дръзко, влизали в жилищата на хората, биели ги и ги изтезавали, докато дадат всичките си пари и ценности.

Шуменката се съгласила да съдейства уж на полицията. Дадени й били указания да събере всички пари от дома си, да ги сложи в хартиен плик и да ги прибере по възможност във фризер или хладилник. Обяснението било, че там нямало да ги открият с детектора, който крадците ползват.

След това й дали номер, на който да звънне "да ги подмами" да отидат в дома й, а полицаите да ги заловят. Казали й, да се обади веднага след това на телефон 144, за да се свърже отново с полицая.

Без да затваря телефона и да прекъсва връзката с истинските телефонни измамници, жената звъннала първо на единия, после на другия номер. Дадени й били указания да не допуска хората в дома си, а да хвърли парите през терасата, като преди това сложи бял чаршаф на балкона.

Обяснили й, че веднага трябва да се прибере в жилището си, да не стои на терасата, защото може да пострада при залавянето на изключително опасните престъпници. Жената изпълнила указанията.

Малко по-късно установила, че е измамена.

По случая в РУ- Шумен е започнато досъдебно производство.