България и Норвегия със съвместна спецакция: Разбита е група за трафик на хора

Продължава работата по цялостното изясняване на престъпната дейност на групата на територията на двете страни

27.04.2016 | 16:24 Редактор: Ирина Георгиева
България и Норвегия със съвместна спецакция: Разбита е група за трафик на хора

Съвместна полицейска операция между България и Кралство Норвегия срещу трафика на хора с цел сексуална експлоатация се проведе днес на територията на Варна. 

Задържан е 34-годишен мъж, който е криминално проявен и осъждан. Счита се за организатор на трафика на хора с цел сексуална експлоатация. Същевременно в Норвегия са арестувани трима българи, участници в групата. Установени са и пет пълнолетни българки, жертва на трафика от България за Норвегия.

Акцията е в изпълнение на молба за правна помощ от Кралство Норвегия. В съвместните екипи участват, както служите на Главна дирекция "Гранична полиция", така и следователи от Националната следствена служба и прокурор от Норвегия.

При извършените претърсване и изземване на три адреса във Варна граничните полицаи са намерили и иззели газов пистолет, голямо количество златни бижута, норвежки крони, евро и лева, дебитни карти, бордера за банкови преводи и тетрадки със записки за получавани суми. Документирани са парични транзакции от Норвегия към България на суми, придобити от трафикантите вследствие на експлоатацията на жертвите на трафик.

Работата по цялостното изясняване на престъпната дейност на групата на територията на двете страни продължава.