Хванаха контрабандни лодки, с каквито превозват нелегални мигранти (+СНИМКИ)

Случаите са установени на ГКПП "Капитан Андреево"

08.05.2024 | 12:36 Редактор: Елеонора Танева
Хванаха контрабандни лодки, с каквито превозват нелегални мигранти (+СНИМКИ)

На ГКПП "Капитан Андреево" са открити 9 недекларирани надуваеми лодки и 3 механични помпи са задържани при проверки, част от общите действия срещу контрабандата с участието на служители на Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция“, ГД "Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите.

При един от случаите на 02.05.2024 г. на пункта пристига лек автомобил с чужда регистрация, управляван от мъж с двойно гражданство –турско и шведско, който пътувал сам, от Турция за Швеция. В зоната на митническия контрол водачът заявил, че не пренася лични вещи, стоки или валутни ценности за деклариране. По метода "анализ на риска“ автомобилът е селектиран за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия митническите служители откриват в багажното отделение на колата 5 големи пакета, в които са поставени надуваеми гумени лодки с размери 3 на 8 метра.

Другият случай е от 21.04.2024 г., когато е извършена проверка на товарен микробус, пътуващ от Турция за Нидерландия. Водачът - български гражданин, представил редовни документи за превозваната групажна стока. Превозното средство е насочено за пролъчване с рентгенова апаратура, при която се установяват необичайни плътности в превозвания товар. При последвалия физически контрол  митническите служители откриват 1 надуваема лодка в товарното помещение, укрита сред другата стока.

Няколко дни преди това, на 17.04.2024 г., митническите служители извършват проверка на автобус с турска регистрация, влизащ в страната от Турция. Водачът и 16–те пътници заявили, че пренасят само лични вещи и нямат нищо за деклариране. При проверката се установява, че в багажното отделение са укрити пакети с три надуваеми лодки и три механични помпи за тях. Установено е, че недекларираната стока е собственост на шофьора на автобуса-турски гражданин.

На нарушителите са съставени актове по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи. В периода на засилен контрол на ГКПП Капитан Андреево, обратно в Турция са върнати и 2 надуваеми лодки и 6 двигателя, които  са били надлежно декларирани, но не са отговаряли на въведените национални разпоредби, които регулират вноса на тези стоки.

През последните години британските власти отчитат, че предпочитан начин за нелегален превоз на мигранти от Европейския съюз към Великобритания през Ламанша е чрез използването на такъв тип „малки“ надуваеми лодки, които са предвидени за десетина пасажери, но с тях действително се превозват десетки мигранти наведнъж. Престъпните групи, организиращи трафика, купуват евтини, но и некачествени лодки, произведени извън Европейския съюз, които често не отговарят на стандартите за безопасност. Това заедно с претоварването на плавателните съдове е причина за множество инциденти със смъртни случаи на онези, които предприемат опасното прекосяване на Ламанша.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимки: Агенция "Митници"