Задържаха румънец у нас, мамил възрастни хора

Представял се за служител на НОИ

12.04.2024 | 18:23 Редактор: Беатрис Младжова
Задържаха румънец у нас, мамил възрастни хора

Действия по разследването стартирали януари месец, когато семейство възрастни столичани подали сигнал в полицията, че са станали жертви на измама. Пред разследващите те разказали, че в дома им се пуснали двама непознати, представили се за служители на НОИ. 

На възрастните хора обяснили, че по специална европейска програма се отпускат помощи на пенсионери – в зависимост от предоставената им парична сума, ще бъде определена стойността на помощта, която да получат по-късно. След като им дали 1 900 лв., те напуснали дома на семейството с уверението, че ще се върнат малко по-късно. 

Когато това не се случило възрастните хора разбрали, че са станали жертва на измама и потърсили помощ в полицията. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия криминалистите установили и задържали единия от извършителите  - 46-годишен румънски гражданин, продължително пребиваващ на територията на страната. Продължава работа по установяване и задържане на съучастника му.

След доклад на събраните материали по случая в Софийската районна прокуратура мъжът е привлечен като обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR