Разкриха схема за измама в интернет, арестуваха двама

Придобивали данни под предлог "Актуализация на приложение за мобилно банкиране" на електронните пощи

08.03.2024 | 15:25 Редактор: Вяра Димова
Разкриха схема за измама в интернет, арестуваха двама

Криминалисти на ГДНП и колегите им от ОДМВР-Сливен разкриха схема за измами в интернет. Действията, ръководени от Окръжната прокуратура в Сливен, са осъществени със съдействието на ОДМВР-Варна.

Работата по случая започва след постъпване на сигнали за измамени чрез т.нар. фишинг имейли и образувано досъдебно производство. В хода на предприетата поредица от действия е установено, че престъплението е извършено с неправомерно използване на чужд платежен инструмент,  данните от който са придобити чрез измама под предлог "Актуализация на приложение за мобилно банкиране" на електронните пощи на потребители в цялата страна.

Извършителите - на 24 и 26 години, са установени и задържани на територията на Варна, със съдействието на областната дирекция на МВР. Според първоначалните данни основният "двигател" в схемата бил  24-годишният мъж. При обиските и претърсванията на адреси и превозни средства са иззети компютърни конфигурации, телефони, флаш памет, ценности и други предмети, имащи отношение към извършваната престъпна дейност.

Работата по документирането на случая продължава в рамките на досъдебното производство и под наблюдението на прокуратурата. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)