Безпрецедентно за Бургас: Как се залавя кокаин за $7 млн. и ще има ли арести?

Корабът е идвал от Еквадор

26.03.2024 | 13:22 Редактор: Искра Ангелова

Близо 200 килограма кокаин на стойност 7 милиона долара откри полицията на бургаското пристанище. Наркотикът бил в пратка с банани. Корабът, акостирал в Бургас, е идвал от Еквадор. Вносител на плодовете е българско дружество.

По цени на свободния пазар един килограм от открития в Бургас кокаин е около 40 000 долара.

"Подобно количество е безпрецедентно за Бургас. Такова количество не е установявано и залавяно. По цени на свободния пазар 1 кг от кокаина е около 40 000 долара. Общата стойност на наркотичното вещество е близо 6,8 млн. долара", обяви окръжният прокурор на Бургас - Георги Чинев.

"Служители на място са селектирали няколко контейнера за проверка, които са съдържали банани. След проучване на 3 от контейнерите са забелязани подозрителни зони. Общото количество, което е открито, е 150 пакета", поясни началникът на "Борба с наркотрафика" в Централно митническо управление на Агенция "Митници".

Контейнерите са пристигнали в страната ни от Еквадор по маршрут през Панама и Малта. Към момента се извършват съвместни издирвателни действия със силите на "Гранична полиция".

Вече е образувано досъдебно производство по случая. Предстои да се установи дали кокаинът е предназначен за вътрешния пазар или за чужбина. Към момента няма задържани лица.

"Санкцията може да бъде от 10-15 години затвор и глоба до 200 000 лева", подчерта наблюдаващият прокурор Елка Добрикова.

Вижте повече в репортажа.