Майката на убития Митко от Цалапица: Сам човек не може да изкопае дупка, искам нова експертиза

Окованият в белезници Рангел Бизюрев не промълви нищо

21.03.2024 | 13:17 Редактор: Искра Ангелова

Издирваният от месеци Рангел Бизюрев, обвинен за убийството на 24 годишния Димитър Малинов от Цалапица, вече е в България, след като беше екстрадиран от датските власти. Той кацна у нас с полет късно снощи, а днес беше конвоиран с охрана на Министерството на правосъдието и пристигна окован в пловдивския затвор, за да бъде разпитан от прокурори.

Бизюрев отказа да коментира случилото се, но показанията са ключови за разследването.

"Тази екстрадиция е дълго чакана - 8 месеца, но вече е факт, че убиецът, който е задочно обвинен - Рангел Бизюрев, е в България. Има малка утеха, не можем да върнем Митко, но искаме истината да излезе наяве. И всеки, който по един или друг начин е замесен в убийството, да си понесе наказанията", каза майката на убития Атанаска Бакалова пред Bulgaria ON AIR.

"Митко е много бит и заровен. Един човек не може да изкопае дупка. Знаем, че с на другия близнак автомобилът е извозено тялото. Той е помогнал да се сложи тялото. Брат му защо ще се връща да взима мотики и кирки, ако нямат участие в убийството?", попита тя, като настоява за повторна експертиза и нов следствен експеримент, тъй като е променено мястото на извършването на тежкото престъпление.

Първоначалният следствен експеримент е направен на осветена улица, само на метри от къщите на хората, а Бакалова е иззела записите от охранителните камери, от които става ясно, че тежкият побой над сина ѝ се случва на метри от училището.

Жената сподели, че все още не се знае кой се е обадил на Димитър, за да напусне той дома си.

Предстои прокуратурата да поиска най-тежката мярка за Бизюрев - постоянно задържане под стража. По думите на хора от село Цалапица бабата на Рангел не излиза от дома си и е в тежко здравословно състояние заради убийството.

Жена, намираща се в двора на къщата на Бизюрев, каза, че са разбрали за завръщането му у нас от медиите. Тя твърди, че само се грижи за бабата на обвиняемия.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.