8 г. затвор за шофьор, убил трима души в катастрофа край Български извор

Според съда деянието представлява особено тежък случай

20.03.2024 | 16:05 Редактор: Беатрис Младжова
8 г. затвор за шофьор, убил трима души в катастрофа край Български извор

Присъда по дело за катастрофа с трима загинали край село Български извор потвърди със свое решение Великотърновски апелативен съд. Първоначално случаят е разглеждат от Окръжен съд – Ловеч. За виновен е признат подсъдимия Александър А. К.

Според събраните доказателства на 18 ноември 2020 година, около 20:00 часа вечерта, в района на село Български извор, при управление "БМВ 5ЕР РЕИХЕ“, собственост на юридическо лице, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на повече от едно лице, а именно на В.Н.В. (мъж, роден 1998 година от гр. София), на Г. Н. М. (мъж, роден 1998 година, от гр. Етрополе) и на С. М. Ц. (мъж, роден 2000 година от село Джурово). Със средна телесна повреда след катастрофата са А. И. Д. (мъж, роден 1998 година от град Етрополе) и на И. П. П. (мъж, роден 1998 година, от Етрополе).

Според съда деянието представлява особено тежък случай, поради което на първоначална инстанция подсъдимия е получил 12 години лишаване от свобода, редуцирани според закона на 8 години. Александър А. К. Трябва да ги изтърпи при първоначален общ режим. Освен това той е лишен от право да управлява МПС за срок от 9 години.

В рамките на проведените открити съдебни заседания по това дело, подсъдимият и неговият защитник, както и частният обвинител Н.В.Н. и неговият повереник са потвърдили оплакванията и исканията, изложени в техните въззивни жалби. Представителите на Апелативна прокуратура-Велико Търново, както и останалите частни обвинители по делото са поискали от състава на ВТАС присъдата на ОС-Ловеч да бъде потвърдена като правилна и законосъобразна.

След обсъждане на наведените оплаквания в подадените жалби, становищата на страните, подробен анализ на събраните по делото доказателства и цялостна проверка на обжалваната присъда, въззивният съд е стигнал до извода, че жалбите следва да бъдат оставени без уважение.

Решението на Апелативния съд – Велико Търново подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд, предаде "Фокус".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа