"Не може тези тумби да бият и обират хора" - недоволство след побоя от роми в Бургас

Хора настояват тормозът да спре

11.03.2024 | 18:10 Редактор: Искра Ангелова

Жесток побой заради направена забележка. Историята е от Бургас. Баща и син бяха пребити с колове от тълпа разгневени роми. Нападателите живеят в един от крайните квартали на града, а съседите им от години се оплакват от постоянен тормоз.

Димитър има работилница в района на индустриалната зона в близост до бивака. На излизане от работа, заедно възрастния си баща, мъжът прави забележка на ромите за хвърлена пиратка.

"Излязоха около 20 човека. Четирима от тях носиха тояги, бягаха към нас. Баща ми е на 85 години, опитах се до го защитя, но успяха да му нанесат два удара в гърба и му счупиха реброто, пробиха му и гръдния кош", сподели Димитър Михов.

"След подаване на сигнала, беше сформиран екип и бяха задържани 7 души. След проведени разпити с тях, беше установена съпричастността на едно от лицата към деянието", коментира началникът на 2-о РУ на МВР - Бургас - Живко Манолов.

От години ромски семейства от Сливен живеят в незаконни биваци, разположени в близост до ж.п линията в Бургас, до индустриалната зона. Собствениците на складове и жители на съседните квартали се оплакват от непрекъснати набези и грабежи.

"Целият "Славейков", "Братя Миладинови", "Възраждане" са пропищели от тези хора. Те обират мазите, обират мирните граждани, които си плащат данъците. Искаме ред. Това нещо трябва да се прекрати. Не може тези тумби да бият тези хора. Това е от 20 години", възмути се Здравко Иванов.

Жителите на съседните квартали настояват да се спре тормозът от ромските катуни.

"Всяко седмица тези незаконни биваци се премахват и след като лицата идват на територията на Бургас, биват изграждани. Има и непълнолетни, които пребивават с родители си тук на място.", допълни Манолов.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа