МВР и ДАНС разбиха група за трафик на мигранти у нас

Извършени са претърсвания на четири адреса

21.02.2024 | 16:26 Редактор: Толя Стоянова

Служители на ГДГП започнаха специализирана операция срещу незаконната миграция. Разследващите действия са съвместно с ДАНС по досъдебно производство по описа на РДГП - Бургас, под надзора на окръжната прокуратура. При проведените оперативно-издирвателни действия граничните полицаи са събрали доказателства, че лицата, български граждани, организират превеждане, транспортиране и последващо извеждане през държавната граница на мигранти за страни от ЕС.

Те са предоставяли автомобили, намирали са водачи за превоз на мигрантите, както и водачи на съпровождащи автомобили. В повечето случаи членовете на престъпната група лично са контролирали транспортирането, като са се движили на голямо разстояние от основната група, пред нея или след нея. Служителите на ГД "Гранична полиция" са установили, че задържаните получават координати с местонахождението на групата незаконни мигранти от организатори на турска територия.

В хода на операцията до момента граничните полицаи са установили и задържали 10 лица за срок до 24 часа - 9 на територията на Бургаска област, а един на ГКПП "Калотина". Извършени са претърсвания на четири адреса, намиращи се на територията на общините Поморие, Руен, Камено в Бургаска област. Иззети са множество вещи, съотносими към образуваното досъдебно производство. Проведени са множество разпити на свидетели и разпознавания на лица, потвърждаващи дейността на организираната престъпна група. Работата по случая продължава.

Снимка: "Гранична полиция"