АКФ: Групите около Пепи Еврото и Мартин Божанов са оперирали мащабно и в спецсъда

Будят особени съмнения някои обстоятелства

15.02.2024 | 17:40 Редактор: Деси Николова
АКФ: Групите около Пепи Еврото и Мартин Божанов са оперирали мащабно и в спецсъда

И групата около Пепи Еврото, и тази около Мартин Божанов - Нотариуса, са оперирали, без никакво съмнение, доста мащабно - не само в полето на специализираното правосъдие, но и по дела на специализирания съд, който вече закрихте. В никакъв момент не беше направен анализ за това за какво са работили тези групи през годините.

Това заяви Андрей Янкулов, старши правен експерт във фондация "Антикорупционен фонд" по време на изслушването си във Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса към НС.

"Будят особени съмнения обстоятелства за сериозното влияние, документирано, което тези структури са осъществявали върху органите на специализирано правосъдие", добави Янкулов.

Според него голямата разлика между "Осемте джуджета" и казуса с Мартин Божанов - Нотариуса се основава на това, че няма даване на пари, а осветяване на дейността по искане, информира БГНЕС.

"Основния маниер на действие на специализирания съд беше, че там бяха задържани под стража определени хора, разполагащи с финансови възможности, и в продължение на месеци държани под стража, после освободени, но какво се случва с делата им - никой не знае. Единственият казус на специализираното правосъдие, доведен до някакъв край, е на бившата кметица на столичния квартал "Младост", посочи той.

Снимка: БГНЕС