Спряха близо тон хладилни агенти в контейнери на "Калотина"

Били скрити между стока в товарен автомобил, пътуващ от Италия за България

08.02.2024 | 10:20 Редактор: Вяра Димова
Спряха близо тон хладилни агенти в контейнери на

Близо един тон бутилки за еднократна употреба, съдържащи хладилни агенти R410A и 134А, задържаха митнически служители на МП "Калотина" при проверка на влизащ в страната товарен автомобил.

В началото на месец февруари митническите инспектори извършват проверка на товарен автомобил с българска регистрация. Според представените транзитни документи превозваният товар е текстил от Италия за България. При извършената щателна проверка митническите служители установят, че между легалната стока се пренасят и 80 контейнера с флуор, съдържащи парникови газове от типа R410A и 134А, с общо тегло 985 кг.  За всички бутилки  е установено, че имат само един клапан и надписи на английски език, че контейнерите не могат да се пълнят повторно.

В конкретния случай бутилките не са били описани в митническите документи, поради което е съставен акт за контрабанда по Закона за митниците и нелегалните стоки са задържани.

Допускането за свободно обращение на територията на Европейския съюз на контейнери за еднократна употреба, съдържащи хладилни агенти, е забранено. Целта е да се ограничи употребата на флуорсъдържащи парникови газове поради вредата, която нанасят на околната среда.

Снимка: Агенция "Митници"