"Достъп ограничен": Нищят кои магистрати са били в частния клуб на Мартин Божанов

За много от дейностите му прокуратурата разбирала от медийни публикации

06.02.2024 | 18:43 Редактор: Елеонора Танева

Правоохранителните органи признаха, че срещу Мартин Божанов - Нотариуса са постъпвали сигнали, по които не е работено. Прокуратурата обяви, че се захваща с частния клуб за магистрати и твърденията на съдии за оказан натиск върху тях.

През 2023 година Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство.

"За организирана престъпна група с цел оказване на натиск на магистрати да решат делата по определен начин. За имотни измами, пране на пари и други съпътстващи дела, включително търговия с влияние, подкупи от страна на Мартин Божанов", уточни говорителят на СГП Христо Кръстев.

За частния клуб за магистрати до съда на "Черковна", в който се влиза с карти за достъп, прокуратурата научила от медиите, публикували разследването на АКФ. 

"Откога не работи това – не знам, ще проверим дали можем евентуално да установим кои магистрати са ходили там", каза градският прокурор на София Илияна Кирилова.

И пак от медийни публикации прокуратурата научила за заплахите към съдиите Цариградска и Лазаров. Двамата са разпитани като свидетели.

"Останах озадачена, че не е работено по тях така, както беше публикувано в различни сайтове и медии", уточни Илияна Кирилова.

Казусът с евентуалното влияние на убития Божанов върху съдебната система достигна върховете на прокуратура. И.д. главен прокурор Борислав Сарафов разпореди проверки по всички производства и преписки, свързани с Нотариуса в каквато и да е роля. 

Намесиха се и парламентарните сили, които поискаха създаване на комисия за разследване на частния клуб за магистрати на Божанов. Другата седмица пък във ВСС трябва да се проведе изслушване на Борислав Сарафов и Николай Стайков от АКФ. 

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.