Как се е стигнало до убийството в София и как задържаните опитали да го прикрият?

Грози ги доживотен затвор без право на замяна

08.01.2024 | 18:30 Редактор: Вяра Димова

Синът на бившия финансов министър Стоян Александров е един от двамата задържани за жестоко убийство в София. Петър Александров и негов приятел, собственик на погребална агенция, са задържани за смъртта на 49-годишен мъж. Преди да бъде убит, той е бил измъчван, а тялото му е скрито в морга с фалшиви документи.

Убитият мъж е на 49 г. Занимавал се с финанси и бизнес. На 5 януари близките му подали сигнал, че не го намират и нямат връзка с него. В същия ден двамата евентуални извършители са задържани.

"Един ден преди подаване на сигнала, около 14:40 -16:00 ч. на 4 януари, жертвата е поканена да посети имот на единия от извършителите, където огледът показва, че лицето е измъчвано, завързвано и впоследствие, най-вероятно, е причинена смъртта му", съобщи директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов.

Мъжът е убит с две огнестрелни рани – в торса и в крака, а водещата версия за престъплението са финансови мотиви. Жертвата дължала голяма сума пари.

"Обвиняемият Александров се занимавал с банкова дейност. Предоставял е съответни суми срещу лихва на лица, които са финансово затруднени", уточни още главен комисар Николов.

Обвиняемият Петър Александров е син на покойния бивш финансов министър от прехода Стоян Александров, който бе част от кабинета на Любен Беров. Другият задържан – Александър Кинов, е в погребалния бизнес. 

"Дори се беше опитал да кремира лицето посредством неистински акт за смърт, предоставен на погребалната агенция", каза директорът на СДВР.

По информация на Bulgaria ON AIR става дума за столична погребална агенция. От там отказаха коментар.

Арестуваните Александров и Кинов опитали да изфабрикуват алиби, с което да прикрият следите си. Двамата заминали за Сърбия, където единият влязъл с личната карта на убития мъж.

"Лицата са носили със себе си и мобилния телефон на убития, който продължаваше да функционира и същите пускаха фалшиви sms-и към роднини на изчезналото лице", посочи Михаил Наумов от Главна дирекция "Национална полиция".

Най-тежкото наказание, което грози задържаните при доказване на вина, е доживотен затвор без право на замяна.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: БГНЕС