Съдът отказа издаване на европейска заповед за арест за Пепи Еврото

Мотивът - няма достатъчно доказателства в подкрепа на задочно повдигнатото му обвинение

04.01.2024 | 20:30 Редактор: Искра Ангелова
Съдът отказа издаване на европейска заповед за арест за Пепи Еврото

Софийският апелативен съд отхвърли искането на прокуратурата да бъде издадена европейска заповед за арест за бившия следовател Петьо Петров, по-известен като Пепи Еврото. Искането е във връзка с разследването по т.нар. афера "Осемте джуджета", по което обвиняеми са и бившата съпруга на Петров - Любена Павлова, и бившият спецпрокурор Дилян Деянов.

Бившият следовател, който през лятото беше обявен за международно издирване, вече не се търси на територията на Европейския съюз. Мотивът и на Софийския градски и на Софийския апелативен съд, е че няма достатъчно доказателства в подкрепа на задочно повдигнатото му обвинение за вещно укривателство в особено големи размери.

Според магистратите то се базира единствено на показанията на основния герой в разследването на Антикорупционния фонд  "Осемте джуджета" - бизнесменът Илия Златанов, което не е достатъчно, съобщава БНР.

През 2020 година Златанов разказа, че бизнесът му е бил отнет от Пепи Еврото и  бившата му съпруга - Любена. Замесен в разследването беше и синът му. Миналият юни в разгара  на  процедурата по отстраняването на Иван Гешев, прокуратурата внезапно припозна казуса и повдигна задочно обвинение.

Снимка: БГНЕС