Отложиха за края на януари делото срещу близнаците от Цалапица

Съдът уважи искането на прокурора задържаният в Дания Рангел Бизюрев да бъде разпитан у нас

01.12.2023 | 10:49 Редактор: Вяра Димова
Отложиха за края на януари делото срещу близнаците от Цалапица

Съдът отложи делото срещу близнаците от Цалапица за 25 януари, след като като уважи искането на прокурора задържаният в Дания Рангел Бизюрев да бъде разпитан у нас. Братята Борислав и Валентин Динкови от Цалапица са обвинени за помагачество в бягството зад граница на Рангел, който е сочен за пряк убиец на 24-годишният Димитър Малинов от същото село. 

Половин час преди делото близки и жители на Цалапица се събраха на протест пред прокуратурата - именно с искане за отлагане на делото и разпитване на Рангел Бизюрев, който беше задържан в Дания в сряда и предстои да бъде върнат в България. 

Междувременно братята Динкови се признаха за виновни по обвинението за укривателство и поискаха съкратено съдебно следствие. Съдът уважи искането им. Уточнено бе, че при произнасянето на евентуална ефективна присъда наказанието им ще претърпи редуциране с 1/3, предаде БНР.

Прокурорът Димитър Костов обаче настоя близнаците да не получават присъда преди Рангел Бизюрев да бъде предаден на българските власти. Той поиска събирането на нови доказателства - разпит на арестувания в Дания. По думите му, неговите показания биха изиграли ключова роля за изхода на това дело. Съдията се съгласи, че Бизюрев е ключов и прие искането на представителя на Районната прокуратура. 

Така делото бе насрочено за друга дата - 25 януари 2024 г. Ако до тогава Рангел не е предаден на властите в България и няма възможност да бъде разпитан, то тогава процесът ще се отложи. Протестиращите, които бяха в залата, останаха доволни от новия развой събитията. При извеждането на подсъдимите коридорът бе огласен от викове: "Убийци!". 

Снимка: архив, БГНЕС