7,5 тона дрога хвана Агенция "Митници" от началото на годината, модерните наркотици са пагубни

Заловеното количество е 4 пъти повече в сравнение със същия период на 2022 г.

26.10.2023 | 13:12 Редактор: Елеонора Танева
7,5 тона дрога хвана Агенция

От началото на годината са задържани 7500 кг наркотични вещества, което е близо четири пъти повече в сравнение с миналата година. Това отчетоха от Агенция "Митници".

"Новите наркотици и Darknet променят тенденциите и правят противодействието още по-сложно, а превенцията още по-важна", заяви директорът на Агенция "Митници" Павел Тонев и благодари на партньорите от Американската агенция за борба с наркотиците - DEA.

На летище София се проведе единадесетото издание на Red Ribbons Day (Денят на червената панделка), организиран от отдел „Борба с наркотрафика“ – Агенция "Митници" в партньорство с DEA.

В инициативата, която запознава децата с опасностите и вредите от употребата на наркотици, се включиха около 400 момчета и момичета в гимназиална възраст.

"Най-важното е, че борбата срещу наркотиците изисква кураж и от младите хора. Кураж да се изправите срещу вредните влияния и да кажете „не“ на наркотиците. Изисква куража да говорите открито, когато видите, че приятел или някой, когото обичате, е в беда, или да признаете, че самите вие имате проблем", заяви по време на откриването посланикът на САЩ Н.Пр. Кенет Мертен.

Началник отдел "Борба с наркотрафика" в Митница София - Стефан Бакалов, посочи, че е притеснителна световната тенденция за навлизането на синтетичните наркотици, които са евтини и могат да бъдат произвеждани практически навсякъде.

"Основен проблем е, че новите наркотици могат да повлияят на организма на подрастващите бързо и пагубно", допълни Бакалов.

Снимка, архив: Агенция "Митници"