Храна на вересия срещу гласове на изборите: В Бургас разбиха схема преди вота

До момента са задържани 14 души и са образувани 7 производства

16.10.2023 | 13:41 Редактор: Вяра Димова

Акция за купуване на гласове в Бургаско. Извършват се арести, проверяват се търговски обекти и автомобили. Рано сутринта ромската махала на бургаския квартал "Горно Езерово" почерня от полиция.

"До момента имаме задържани общо 14 лица и са образувани 7 досъдебни производства", съобщи началникът на отдел "Охранителна полиция" към ОДМВР Бургас комисар Марин Димитров.

Последваха обиски и на автомобили. Търсеха се списъци с имена. След серията от акции за парламентарните избори, активността в ромските махали рязко намаля.

"Във всяка една циганска махала е така. Купуват се гласове. Купуват ги тези, които са на власт. За изборите, ако вземат пари - ще гласуват. Ако не вземат - няма да гласуват", каза местният жител Георги Киров.

Проверени бяха и хранителни магазини за даване на стока на версия. 

"Схемите са основно давене на кредит или осигуряване на хранителни продукти, или по някакъв начин ангажиране на хората с финансова страна, така че да бъдат използвани за гласуване с определени партии", разкри комисар Димитров.

"На версия не продаваме", каза продавачът Нина Йорданова. "Никога не съм виждала. Аз, когато съм идвала - всеки понеделник, никога не съм виждала такова нещо", коментира търговският представител Ралица.

От полицията казват, че днешната акция не е кампанийна и противодействието на купуването на гласове ще продължи до изборния ден. 

Вижте повече в репортажа на Стилияна Георгиева.

Снимка: ОДМВР Бургас