Арестът на Божков няма алтернатива, но какво предстои след това?

Срещу бизнесмена са повдигнати 19 обвинения

25.08.2023 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Васил Божков се прибира в България. За решението си хазартният бос с 19 обвинения съобщи в своя Facebook профил и публикува снимка в самолет.

Смята се, че вече трета година Божков живее в Дубай. На хазартния бос са повдигнати 19 обвинения, издадена е и европейска заповед за неговия арест. Вътрешният министър Калин Стоянов потвърди, че ако Божков се върне в България, ще бъде задържан незабавно. 

"Запознати сме, МВР ще изпълни задълженията си. Това означава, че ще бъде посрещнат и ще изпълним това, което следва да направим. Очаква се да бъде преведен при съответен прокурор, където евентуално ще се повдигат обвинения и ще се налага мярка за неотклонение", обясни той.

От Софийската градска прокуратурата коментираха, че ако в действителност Божков се върне, "Гранична полиция" би следвало да го задържи. Божков има и наложена от прокуратурата мярка за задържане за срок до 72 часа. След установяването на лицето, органите на МВР следва да го предадат на следователите, които да му предявят постановления в качеството му на обвиняем по 3 наказателни дела. 

Сред най-сериозните обвинения повдигнати на Божков е за ръководене на организирана престъпна група, която се е занимавала с убийства, изнудване, пране на пари, укриване на данъци и изнасилване. Опитите на бившия главен прокурор Иван Гешев за задържане на Божков през годините останаха неуспешни дори след официалното искане за екстрадирането му от Обединените арабски емирства. 

При задържането на хазартния бос през 2020 година бяха проверени множество офиси и адреси свързани с него. Започна и изземване на античната колекция, която Божков притежава. А след бягството си в Дубай Божков нееднократно твърдеше, че е бил подлаган на системен рекет от властите и настояваше, че ще докаже думите си с доказателства и документи.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС