Европрокуратурата разследва злоупотреби за 240 млн. евро в НКЖИ, има арестувани

100 полицаи обискираха 28 адреса

11.08.2023 | 14:22 Редактор: Елеонора Танева

Европейската прокуратура разследва евентуални злоупотреби при два проекта за обновяване на българските железници на стойност над 241 млн. евро. Над 100 служители на полицията и ДАНС са извършили обиски на близо 30 места в София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик. Има и арестувани. Това става ясно от съобщение на сайта на Европейската прокуратура.

Първият проект е за участъка между градовете Костенец и Септември от жп линията София - Пловдив, вторият е за модернизация на железопътния участък между Оризово и Михайлово в размер на над 111 милиона евро. Бенефициент и по двата проекта е Национална компания "Железопътна инфраструктура", а договорите за строителство са възложени на две частни компании с международно участие.

Работата по тези два участъка от железопътните линии все още продължава, но вече са извършени няколко плащания от страна на бенефициента към изпълнителите.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа


1
1 rate up comment rate down comment 0
работа, работа, рабо
преди 8 месеца
Сега за многомилионните проекти в БДЖ ще плаща пак народът! Крадците са "усвоили" всичко, а влаковете са все по-бавни и ненадеждни..... Сигнализирай за неуместен коментар