Кметът на Генерал Тошево излезе от ареста, граждани го посрещнаха с викове "свобода"

Валентин Димитров беше задържан по искане на ЕП по разследване за измами с европейски средства

10.08.2023 | 10:20 Редактор: Вяра Димова

Напрежение в Генерал Тошево, след като кметът Валентин Димитров беше арестуван по искане на Европейската прокуратура. Димитров е първият задържан от съдебната институция у нас, разследван е по дело за измами със субсидии за повишаване на енергийната ефективност на социални жилища в общината. 

Прокуратурата в Люксембург, ръководена от Лаура Кьовеши, твърди, че става въпрос за злоупотреба с безвъзмездна финансова помощ на Европейския съюз за близо 330 000 лв. Бяха претърсени помещения на общината и офиси на заподозрени длъжностни лица. 

А тази сутрин минути преди 10 часа. кметът беше пуснат от ареста, след 24-часов престой. Беше посрещнат от граждани с ръкопляскания и викове "свобода". Според протестиращите задържането му е политическа поръчка преди местните избори. Със същата позиция излязоха от БСП и съобщиха, че Валентин Димитров ще бъде издигнат от партията и за трети пореден мандат.

"Явно е много неудобен. Единствената община в цяла България е червена, поддържана от БСП. Това е причината", каза адвокатът на кмета Милен Янков.

"Спокоен съм. Аз вярвам в тези хора и те вярват в мен. Винаги съм работил за хората на община Генерал Тошево. Всеки може да отправя всякакви обвинения", коментира Димитров.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Снимка: БГНЕС