МВР удари наркосборища, някои край училища, задържа дилъри и над 50 кг дрога

Операцията ще продължи до 25 юли в цялата страна

21.07.2023 | 15:22 Редактор: Юлиан Христов
МВР удари наркосборища, някои край училища, задържа дилъри и над 50 кг дрога

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с производството, разпространението и трафика на наркотични вещества, е разпоредена от главния секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Тя се провежда на територията на цялата страна от 20 юли и ще продължи до 25 юли т.г. под наблюдението на прокуратурата.

До момента в рамките на полицейските действия са иззети 4.5 кг амфетамин, 3.2 кг марихуана, 32 кг канабис и 100 кг стръка канабисови растения, 1000 таблетки екстази, метамфетамин, хероин, кокаин и дизайнерска дрога, 4.5 л течност, по първоначални данни - прекурсори, разкрита е и наркооранжерия в Перник.

Задържани са общо 62 лица, образувани са 44 досъдебни производства. Голяма част от специализираните полицейски операции – до момента общо 169, са проведени в райони на учебни заведения и детски градини. Извършени са проверки на 618 души, 364 училищни района, инспектирани са 395 наркосборища, питейни и увеселителни заведения.

Две оранжерии за отглеждане на канабис са разкрити на територията на с. Долна Диканя при проверката на имот, собственост на 53-годишен. За растенията, достигнали височина до 2 метра, имало осигурено капково напояване. Процесуално-следствените действия продължават и в момента.

В резултат на предварително разследване, в момент на сделка в района на столичния парк "Княжеска градина", криминалистите задържат продавача - 32-годишен рецидивист и двама негови клиенти. Иззети са 6 плика с марихуана. Следва претърсване в жилището, обитавано от мъжа, където е открита и електронна везна. По случая е образувано досъдебно производство. Разследващи от СДВР продължава работа и по досъдебно производство, в рамките на което е извършено претърсване в жилище на 45-годишна жена в ж.к. "Надежда". Там са намерени и иззети пликове и кутии, съдържащи марихуана, амфетамини и таблетки екстази, с общо тегло 4.5 кг.

В ареста на Пето РУ-Бургас е задържан 35-годишен местен жител. В хода на проведено разследване са предприети процесуално-следствени действия в дома му, откъдето са иззети общо 300 г канабис – част от тях в 4 плика, и 5 глави от съцветия на същата дрога. Срещу него е образувано бързо производство.

При извършено претърсване на адрес в Созопол, обитаван от 24-годишен столичанин, криминалистите откриват на различни места в стаята 29 плика  с общо 50 г кокаин, друг плик, съдържащ бяло кристалообразно вещество, реагирало при полевия наркотест на метамфетамин – 50 г, 2 торби и кутия с различни по цвят, форма и щампи над 700 таблетки екстази, лъжица със следи от кокан и електронна везна.  Иззети са общо 8 750 лв.  – в банкноти с различен номинал. Срещу мъжа е образувано бързо производство.

В хода на специализирана операция на територията на Монтана в района на бензиностанция е спрян за проверка 40-годишен врачанин, шофирал лек автомобил. В текстилна чанта в превозното средство полицаите намират 83 г марихуана, а тестът за наркотици на водача дал положителна проба на кокаин и амфетамин. Мъжът отказал да даде кръвна проба за медицинско изследване. При извършено претърсване  на обитавани от него адреси – във Враца и с. Руска бяла, са намерени и иззети половин килограм от същата дрога. Мъжът е задържан, а по случая - образувано досъдебно производство.

В рамките на извършена проверка в имот в местността „Баш колиба“ в землището на Асеновград, местните полицаи попадат на нива, засята с общо 13 растения от рода на конопа, достигнали различен стадий на развитие. Установен и  задържан е собственика - 63-годишен рецидивист.

Снимка: МВР