Убийството на Мирослава от кучета - трудова злополука, болницата плаща обезщетение

От лечебното заведение не са обжалвали постановлението на НОИ

28.06.2023 | 19:21 Редактор: Елеонора Танева

Близките на разкъсана от кучета жена в Долна Оряховица искат 450 000 лв. обезщетение за смъртта ѝ от общинската болница в града. От Националния осигурителен институт обявиха инцидента за трудова злополука, защото жената работела като санитарка в болницата. Сега Общинският съвет ще решава дали да се сключва извънсъдебно споразумение или да се водят дела.

На 30 март 40-годишната Мирослава Стоянова бе разкъсана жестоко от глутница кучета пред дома си в Долна Оряховица, когато тръгвала за работа. Семейството ѝ е наело адвокат.

"Болницата е работодател, а станалото е обявено за трудова злополука, съответно пострадалите лица имат право за обезщетение. Това е т. нар. безвиновна отговорност на работодателя и затова е поканата, която сме изпратили към болницата. Ако откажат, предстои най-вероятно дело", обясни адвокат Светослав Илиев.

"Случаят е тежък. Веднага след трагедията служителите в болницата събрахме средства и дарихме сума на близките и изплатихме брутна заплата. От морална гледна точка за мен е абсолютно неприемливо болницата да поеме цялата тежест, а не стопаните на кучетата", каза директор на лечебното заведение д-р Иван Иванов.

От болницата не са обжалвали постановлението на НОИ, но ще предявят регресен иск срещу отговорния за смъртта на Мирослава собственик на кучетата. В момента обвиняемият Ивалин Стратиев изчаква наказателен процес в ареста.

"Длъжностно лице на НОИ е извършило проверка, поискани са документи от нас - инцидентът е станал към 6:30 часа, а тя е била на работа от 7 часа, ние няма как да го оспорим, да излъжем обществото, освен това има графици", допълни юристът на МБАЛ – Горна Оряховица - Касим Местан.

Общинският съвет е принципал на болницата и той ще вземе решение дали да се плати доброволно сумата, или да се водят дела.

"Още през юли по тази тема ще има заседание на Общинския съвет и ще се реши по какъв начин ще действа той като принципал на болницата. Има два варианта - или доброволно изплащане - извънсъдебно споразумение, или ще водим дела", каза Даниел Костадинов.

От болницата ще преговарят с ищците за намаляване на сумата и за разсрочено плащане. 

Вижте повече в репортажа.