Като ги видя, им мятам пиратки: В Долна Оряховица живеят в страх от кучетата-убийци

40-годишната жена е нападната и убита, докато е отивала на работа в болницата в Горна Оряховица

30.03.2023 | 17:52 Редактор: Елеонора Танева

Хората в Долна Оряховица живеят в страх, не само след фаталното нападение над жена от кучета, но и от преди това.

Тази сутрин към 8 часа в полицията е постъпил сигнал за открита в покрайнините на Долна Оряховица мъртва жена с разкъсни рани, най- вероятно нахапана от кучета. 40-годишната Мирослава тъкмо тръгвала към общинската болница в Горна Оряховица, където работела като санитарка от една година.

"Голяма трагедия! Като във всяко населено място в България, има бездомни кучета и в Долна Оряховица", каза кметът на Долна Оряховица Йордан Байчев.

От прокуратурата заявиха, че първоначалният оглед е установил разкъсни рани, най-вероятно от животни и че веднага са заловени три кучета в съседния имот. По думите на съседи,  бездомните кучета тормозят квартала.

"Нощес лаеха и аз станах към 1:30 часа. Собственикът на къщата е в затвора. Този пази къщата и кучетата са негови, и като отидат на магазина, всичките кучета вървят подир него, шест съм ги виждал, бездомни. Той ги храни, аз съм го виждал да носи торби с гранули", каза Марин Йоркишев.

"Мина една година откакто Мартин ги донесе тези кучета. Той отиде в затвора и сега ги гледа едно друго момче, един Ивайло и по пътищата вървят - големи кучета, улични кучета, грамадни! Ей сега даже се оплаква комшийката, че вчера едното - черно и бяло, минава през дома ѝ и отива у тях заради тяхното кученце", добави Веска Георгиева.

Кучетата не са вързани и хората от квартала се пазят както могат.

"Аз винаги нося по една пиратка и само като ги видя и хвърлям, и ги отучих да минават оттук", сподели Марин Йоркишев.

"Отварям си капака, ще сипвам кофата с боклука и усещам, че нещо има зад мен. Като се обръщам - едно грамадно черно и бяло куче! И аз с пръчката посягам и то се зъби, и започна да лае. Един път пет-шест кучета дойдоха! Как няма да ме е страх, аз не мога да изляза на улицата", притеснява се Веска Георгиева.

40-годишната Мирослава е отглеждала сама 15-годишния си син. По случая текат процесуално-следствени действия. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.