Всички мигранти, арестувани в Кокаляне - без документи, съседите им избягват коментар

Предстои да се установи кога са преминали границата

27.06.2023 | 19:02 Редактор: Искра Ангелова

Група от 46 мигранти беше задържана тази нощ в частен дом в софийското село Кокаляне. Сред тях е имало и непълнолетни. Всичките са без документи.

Пребивавали са известно време в частен имот в село Кокаляне, но колко точно време - никой не знае, дори съседите. Но са пазарували в местния магазин.

"Имаше някакви млади момчета, ама те няколко пъти са идвали. Не говорят и английски. Тук минават всякакви хора - млади, тъмни, на ден минават много хора, не мога да мисля дали са мигранти или не", сподели местен търговец.

Йорданка лично ги е виждала часове, преди да бъдат арестувани. Докато стои на балкона на къщата си, вижда малка група от мигрантите да се движат по улицата.

"Преди обяд минаха петима души, които не бяха цигани, а след това дойде жандармерията. Приличаха на мигранти, имаше едно по-малко момченце, един по-възрастен и другите млади", сподели тя.

Оказва се, че в къщата, в която са пребивавали, е била дадена под наем.

"Няма разкрит административен адрес, дори собственикът на законопостроената сграда не е адресно регистриран. Научихме, че има договор за наем с чужд гражданин", поясни кметът на район "Панчарево" - Николай Гюров.

Хората, които живеят в къщата отсреща, обаче, отказват да коментират съседите си. В ход е разследване.

Мигрантите са откарани в 8-о районно управление и ще бъдат предадени на отдел "Миграция". Предстои да се установи кога са преминали границата и как са се озовали в Кокаляне.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.