60% от децата в България са били жертва на кибертормоз, рядко споделят вкъщи

Опасностите в интернет са много и децата трябва да знаят как да се предпазват от тях

07.06.2023 | 14:00 Редактор: Михаела Димитрова

Експерти съветват родителите да бъдат близо до децата си в интернет, но да не им налагат строги забрани. 

Опасностите в интернет са много и децата трябва да знаят как да се предпазват от тях. Ролята на родителите е от съществено значение. Те трябва да знаят какво прави детето им в интернет, за да го предпазят.

"Грижата за децата е не само на полицията и правоохранителните органи, но също на училището и още повече на родителите", коментира експертът по киберсигурност Явор Колев.

Статистиката показва, че за последните 3 години киберпрестъпленията срещу деца са се увеличили 3 пъти. Най-честите престъпления са свързани със сексуални злоупотреби

"Най-широкоразпространеното престъпление и у нас и в световен мащаб е сексуалното изнудване. То започва в социалните мрежи с получаване на покана за приятелство от уж връстник, който всъщност е фалшив профил на сексуален насилник, който предизвиква детето. Този тип престъпници са умели психолози, които успяват да склонят детето да изпраща сексуални снимки, да извършва определени действия. С тези материали те го изнудват впоследствие за повече и повече сексуални материали, за да го изведат на улицата и да злоупотребяват с него сексуално", обясни Колев.

Престъпниците придобиват много от материалите именно чрез запознанството с децата в интернет, затова информацията, която се споделя, трябва да бъде много внимателно филтрирана - да не се посочват конкретни данни за адрес и местонахождение. Близо 60% от децата в България са били жертва на кибертормоз, като момчетата обикновено не споделят с родителите си, или с органите на реда за преживяното, а просто се затварят в себе си.

"Призовавам родителите да бъдат до децата си в интернет. Да не бъдем императивни, да не забраняваме, да не изключваме интернет и да използваме заплахи, а напротив да бъдем до децата си и да ги обучаваме как да бъдат в безопасност в интернет пространството", допълни експертът.

"Моят призив към децата е да споделят с родителите си, да им а повече комуникация със своите родители, да не се притесняват и да не се страхуват. Също така освен с родителите си, е добре да споделят и с учителите си, защото по-голямата част от времето, те прекарват със своите учители", експертът Зоя Василев.

Експертите настояват Министерството на образованието да подготви и да бъде въведена в училище програма за безопасен интернет за децата от началния и прогимназиалния етап.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.