България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт по киберсигурност: Защитата на училищата от хакерски атаки е слаба

В дигиталния свят навсякъде остават отпечатъци, заяви Мирослав Стефанов

05.04.2023 | 08:18 Редактор: Елеонора Танева

Може ли да се установят кои са авторите на заплашителните имейли до училищата?

"В дигиталния свят навсякъде остават отпечатъци - колкото и да се опитваме да се скрием, в някой сървър остава нещо. Особено ако разследването се прави с международно участие, както се казва в случая, ще се стигне до извършителя", заяви експертът по киберсигурност Мирослав Стефанов в студиото на "България сутрин". 

Той посочи, че защитата на мейлите на голям част от училищата не е на ниво. Къде я има, е проличало от влизането на заплашителните имейли в "спам".

"За да сме защитени от спама е нужна превенция - да изградим защитата, преди спамът да е дошъл при нас. Училищата не са спазили една наредба от преди 18 г., в която е записано, че писма трябва да отиват в корпоративен защитен имейл. Спам защитата в някои е проработила и не са дошли имейлите", каза още Стефанов. 

Експертът обясни пред Bulgaria ON AIR, че има изградени Security Operation Centers, които правят анализи в случаи на заплаха през интернет - дали е вярна или не, позитивна или негативна.

"Който ги прави тези неща, сигурно по някакъв начин е свързан с България. С помощ отвън ще бъдат открити, ще се доближим до тях, работим с партньори от различни държави", уверен е Мирослав Стефанов.

Гостът посочи, че МВР определя атаките по имейлите тероризъм, защото с тях се тероризира цялото общество - учители, ученици, родители. Стефанов подчерта какво му е направило впечатление през последните седмици. 

"Има един Закон за киберсигурност, в него е записано, че има координатор, който при различни инциденти трябва да събере хора, да се вземат мерки. Аз не чух такова неща да се прави. Директно се търси МВР, ГДБОП, които отговарят обаче след извършване на престъплението", каза Стефанов.

Експертът по киберсигурност отправи апел към подрастващите - да не се подвеждат и да изпращат имейли, защото "някой ще бъде хванат и ще го отнесе".

Гледайте целия разговор във видеото.