Задържаха контрабандни златни накити за над 480 000 лв. (+ВИДЕО)

Превозното средство пристигнало у нас на път от Турция за Германия

01.06.2023 | 13:34 Редактор: Михаела Димитрова

Митническите служители  и гранични полицаи на ГКПП "Капитан Андреево" задържаха над 4.3 кг златни накити при проверка на автобус, информират от агенция "Митници".

Превозното средство с турска  регистрация пристига на пункта в сряда на път от Турция за Германия. За автобуса е подадено искане за щателна митническа проверка от служители на ГД "Гранична полиция". Шофьорът и пътниците заявили, че не пренасят ценности и валута за деклариране. При извършената митническа проверка са открити специално пригоден тайник в двете греди на шасито.

От укритието митническите служители изваждат 24 пакета с бижутерски изделия от  жълт метал - пръстени, обеци, гривни, медальони, синджири и колиета. Според експертизата на вещото лице пакетите съдържат 4326.67 грама накити от 14- и 22-каратово злато на обща стойност 481 370 лева.

По случая е образувано досъдебно производство. Контрабандните златни изделия са задържани. Водачът на автобуса е 46-годишен турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност. Спрямо същия е взета мярка за неотклонение "гаранция" в размер на 5000 лева, както и забрана за напускане на страната.