"Почерпени с 200 лв.": Полицаи отиват на съд за "смъртоносен" подкуп

Минути, след като отказали проверка на пил шофьор, той предизвикал катастрофа с един загинал

17.05.2023 | 15:29 Редактор: Юлиан Христов

Двама полицаи от София отиват на съд за това, че са взели подкуп от пил шофьор, който по-късно предизвика катастрофа на Околовръстния път в София. При инцидента на 25 септември 2022 година загина френски гражданин. 

От прокуратурата съобщават, че двамата служители на МВР ще бъдат изправени пред съда по няколко обвинения.  

Двамата униформени не извършили проверка срещу "възнаграждение" от 200 лева.  

За първия служител от държавното обвинение поясняват: 

"На 25.09.2022 г. в качеството си на полицейски орган е приел подкуп от 200 лева, за да извърши друго престъпление във връзка със службата си, а именно да не изпълни служебните си задължения във връзка с контрол на водачите на МПС, да осигури безопасността на движението по пътищата, да докладва своевременно в оперативната дежурна част на 06 РУ-СДВР за всяко изменение в оперативната обстановка – че на кръстовището на ул. „Александър Пушкин“ и бул. „Никола Петков“ Д. Л. управлява лек автомобил след употреба на алкохол, обуславящо рискове за живота и здравето на гражданите, както и не е предприел на място мерки за отстраняването им".  

И двамата полицаи са обвинени, че в качеството им на служители на реда, не са изпълнили служебните си задължения във връзка с контрол на водачите на МПС, да осигурят безопасността на движението по пътищата и са допуснали след взимането на подкупа настъпването на катастрофа, минути след проверката.  

Има и трето обвинение за това, че двамата не са се притекли на помощ след катастрофата, не са уведомили дежурната част на 6 РУ за инцидента и не са оказали на пострадалите първа помощ.  

Предстои СГС да насрочи открито разпоредително заседание по делото. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR