Подкуп, бездействие... Общо 5 обвинения за полицаите, пуснали Любенов на Околовръстното

И двамата не са помогнали на пострадалите след катастрофата

23.12.2022 | 11:28 Редактор: Елеонора Танева

Двама полицаи са сред обвинените за тежката катастрофа на Околовръстния път през септември, когато загина френски гражданин. Според прокуратурата патрулът ескортирал пияния шофьор срещу 200 лв. и не направили тестове за алкохол и наркотици.

Пиян и дрогиран Димитър Любенов се качва в луксозната си кола. Няколко минути по-късно ще се вреже в друг автомобил, а там смъртта си ще намери френски гражданин, пътуващ към летището. Преди да се случи всичко това, двамата полицаи - Любка Гечева и Георги Марниски, спират Любенов за проверка, но вместо да го свалят от Поршето, взимат 200лв. и го ескортират, твърди прокуратурата. Затова сега униформеният Георги Марински може да остане зад решетките.

"От 3 до 15 години затвор и глоба до 25 000 лв.", заяви заместник-градският прокурор на София - Христо Кръстев.

Освен обвинение за взимане на подкуп, полицаят ще се изправи пред съда и за още 2 евентуални престъпления - не е спрял водача, а след това не е помогнал на четиримата пострадали в катастрофата.

"След като спрели и са го видели, че е във видимо нетрезво състояние е трябвало да го спрат. Аз смятам, че не могат да ескортират пиян човек и е нарушение да го пазят, за да управлява той под влиянието на алкохол и да се стигне до ПТП-то", коментира градският прокурор на София - Илиана Кирилова.

Подобни обвинения са повдигнати и на Любка Гечева. Тя обаче е отказала да даде достъп до телефона си на разследващите. Телефонът на полицая обаче е отключен. 

"Направена е техническа експертиза, не е установена предишна комуникация с обвиняемия", каза заместник-градският прокурор на София Христо Кръстев.

Не е изключено двамата служители на МВР да бъдат привлечени като съучастници на шофьора Димитър Любенов. Срещу двамата полицаи текат дисциплинарни производства и засега са отсранени от работа по закона за МВР.

Вижте повече в репортажа.