Съдът остави Димитър Любенов в ареста

При катастрофата загина един човек, а двамата бяха ранени

20.12.2022 | 16:22 Редактор: Петя Кръстева
Съдът остави Димитър Любенов в ареста

Съдът остави в ареста Димитър Любенов , обвинен за катастрофата на Околовръстното шосе в столицата, при която загина френски гражданин. На 25 септември Любенов , пиян и дрогиран, помете колата на френско семейство - мъжът загина на място, съпругата му беше откарана в болница с тежки наранявания. Преди седмица съдът отхвърли молбата му за изменение на мярката му от "задържане под стража" в по-лека. Тогава мотивът на обвиняемия беше, че трябва да се прибере вкъщи, за да гледа болната си майка.

Около 04:05 ч. на 25.09.2022 г. мъжът управлявал лек автомобил на Околовръстното в София със скорост 195 км/ч. При приближаване на друг лек автомобил той не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. С действията си водачът предизвикал пътнотранспортно произшествие. Вследствие на тежък удар била причинена смърт на Л.П. (на 64 години), средна телесна повреда Б.Л. (на 62 години) и лека телесна повреда на П.П. (на 46 години).

В хода на разследването е установено, че обвиняемият Д.Л. управлявал автомобила си след употреба на алкохол и наркотици. Налагани са му множество административни наказания. Санкциониран е за 23 случая - за управление на МПС с превишена скорост.

След привличането на Д.Л. в качеството на обвиняем спрямо него е била взета мярка за неотклонение "задържане под стража". Два месеца по-късно защитата му е подала в съда молба за нейното изменение, която първоинстанционният съд остави без уважение.

В днешното съдебно заседание Софийският апелативен съд прие, че на този ранен етап от разследването по досъдебното производство е налице обосновано предположение за вината на обвиняемия. 

Действията по разследването продължават под ръководството на прокуратурата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR