Внимавайте с капарото за стоките от интернет, появи се нова измама

След получаване на парите продавачът става неоткриваем

19.04.2023 | 13:52 Редактор: Вяра Димова
Внимавайте с капарото за стоките от интернет, появи се нова измама

Случаи на измами с платено капаро за покупка на техника регистрираха в Кюстендил, съобщават от полицията. Оттам призовават гражданите да не се доверяват на обяви, публикувани по интернет и в мрежите.

Жена от областния град се обадила в Полицейското управление и заявила, че е станала жертва на измама. Тя попаднала на обява в социалните мрежи, че изгодно се продава тротинетка. Свързала се с продавача по телефон, той ѝ изпратил снимка на продавания предмет, одобрила го и се договорили да преведе 400 лв. за капаро, а останалата сума - при получаването на тротинетката чрез куриер.

За капарото продавачът изпратил и номер на банкова сметка. След като превела сумата, опитите ѝ за телефонен разговор с продавача били все неуспешни, телефонът - изключен.

Преди великденските празници кюстендилец пък се доверил на обява за продажба на каравана. След контакт по телефона, превел на посочена сметка 500 лв. капаро, а остатъкът щял да плати, когато продавачът я докара до Кюстендил - до 10 дни. И в този случай след превода телефонът на продавача бил изключен, а караваната не е доставена, информира БНР.

И в двата случая парите жертвите превели пари чрез "Изипей". 

От полицията призовават гражданите да не се доверяват на обяви, публикувани в различни интернет сайтове, в които се иска предварително плащане на стоката или превеждане на капаро, без да са видели какво купуват. Този подход крие повече рискове да бъдат измамени.  

Снимка: pixabay