Съдът отказа да изземе 6,8 млн. лв. от Вълчо Арабаджиев. Баща му: Правдата тържествува

Искането, което беше отхвърлено на първа инстанция, беше на КПКОНПИ

30.03.2023 | 16:03 Редактор: Елеонора Танева
Съдът отказа да изземе 6,8 млн. лв. от Вълчо Арабаджиев. Баща му: Правдата тържествува

Пловдивският окръжен съд отказа да конфискува имущество за над 6,8 млн. лв. от сина на Ветко Арабаджиев - Вълчо, каквото искане беше внесено от КПКОПИ. 

Наследникът на хотелиера беше привлечен като обвиняем за пране на пари, когато започна наказателното преследване срещу родителите му през лятото на 2018 г. Тогава бяха извършени претърсвания по хотелите и банковите сейфове на Арабаджиеви. В една от хотелските стаи са открити 984 728 лв., а в банкови касети на името на Арабаджиев-младши - над 5,6 млн. лв. Тези и други по-дребни суми са обект на искането за конфискация от страна на КПКОНПИ с мотива, че те са придобити незаконно в периода от 2015-а до 2018 г.

По време на разследването стана ясно, че милионите в банка са внесени по сметката на Вълчо от майка му, но не били негови. А открития близо милион в хотелски стаи също не могат да бъдат свързани с него, защото помещенията се ползвали от много хора.  Така остават 236 760 лв., които, за да бъдат отнети, трябва да се установи значително несъответствие между декларираните от Вълчо Арабаджиев доходи и разходите, които по данни на НСИ човек трябва да е направил за своята издръжка. Назначената по делото експертиза установява, че във въпросния период от 3 години синът на хотелиера е получил 345 652,90 лв. от трудови правоотношения, 640 000 лв. от заем, майка му също му превеждала пари за издръжка, има и постъпления от от продажба на дялове в търговски дружества. А сумата, необходима за разходите му за живот според националната статистика, е 20 056,17 лв.

"Във връзка с изложеното съдът приема, че не е налице значително несъответствие между имуществото на лицето и неговия нетен доход, доколкото от събраните по делото данни се установява, че в крайна сметка намереното имущество – сумата от 236 760 лв. е в по-малък размер от реализираните за периода доходи от законни източници на средства", е записано в съдебното решение, с което искът на КПКОНПИ е отхвърлен, пише "24 часа".

Комисията ще трябва да плати и държавната такса по делото от 272 629 лв. Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

"В един момент правдата тържествува", коментира лаконично пред изданието хотелиерът Ветко Арабаджиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)