БДЖ е под обсада с камъни - МВР тръгва по домовете да предупреждава за опасностите

От началото на годината нападенията за 19

27.03.2023 | 16:22 Редактор: Петя Кръстева
БДЖ е под обсада с камъни - МВР тръгва по домовете да предупреждава за опасностите

През последния месец се наблюдава тревожна тенденция от увеличаване на случаите на хвърляне на камъни по преминаващи влакове. Само на 23 март са регистрирани 3 случая на посегателства с камъни над композиции в различни участъци на страната. От началото на месец март тези случаи са се увеличили два пъти в сравнение с предходните месеци, като са регистрирани общо 10 посегателства за месеца, а от началото на годината общият брой на подобни набези е 19.

Освен хвърлянето на камъни, се наблюдава и друга възпрепятстваща движението на влаковете проява с поставяне на препятствия върху железопътните релси. Последният такъв случай е отбелязан на 26 март, докато от началото на годината са регистрирани общо 4 подобни посегателства.

От "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД подчертават в позиция до медиите, че подобни вандалски прояви им нанасят значителни материални щети, като фактически саботират всички усилия на превозвача за предлагане на по-добро и по-качествено обслужване на клиентите. Те са категорични, че най-важното измерение на тези посегателства е застрашаването на сигурността на движението на влаковете, както и живота и здравето на клиентите и служителите на БДЖ.

Хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия. При средна скорост на влака 65 км/ч дори и малко камъче може да пробие стъклото и да рани човек.

С цел превенция и разрешаване на проблема с набезите ръководството на БДЖ предприема съвместни мерки с МВР за уведомяване на жителите в рисковите райони, където се наблюдават подобни явления, за опасностите от подобни необмислени действия. Освен това, се извършват и оперативни действия от служителите на МВР при получаване на сигнал за подобни случаи с цел установяване на извършителите и предприемане на последващ контрол.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR