Десетки бомбени заплахи затвориха училища в София и Бургас

Имейлите със сигнала са подписани от човек, представящ се с името Унабомбер

27.03.2023 | 13:42 Редактор: Ирена Бакърджиева

Сигнали за бомби затвориха училища в София и Бургас. Извършват се проверки, засега бомбени устройства не са открити.

Над 10 сигнала за поставени бомби в различни столични училища са подадени преди обед. Става въпрос за учебни заведения в районите "Хаджи Димитър", "Подуяне" и "Красно село". В някои от тях вече са извършени проверки и не са открити взривни устройства. Паника няма.

"Според мен не е истина, шега е, но действахме според указанията, които имаме за да изведем децата по най-бързия безопасен начин от училище", каза учител.

По същото време заплахи за поставени взривни устройства са получени на имейлите на над 20 бургаски училища. Последвала е евакуация.

"Не знаем, казват за бомба, ама децата утре ще са на училище", сподели жител на Бургас. "Обадиха ни се учителите и ни казаха да дойдем да приберем децата, децата вече бяха излезли от училището. Мисля, че не само това училище е било, просто занимават родителите в повече. Доколкото разбирам, утре до обяд няма да се учи", каза родител.

Полицията разследва случаите. Имейлите са подписани от човек, представящ се с името Унабомбер, което съвпада с името на известен американски терорист от края на 70-те години на миналия век.

В част от училищата, в които има подадени бомбени заплахи, денят е обявен за неучебен, в други учебният процес продължава. Засега от МВР отказват коментар.

Вижте повече в репортажа на Мартин Аспарухов.