Установиха общо 3 буса, превозващи мигранти, последният е изоставен край Перник

Превозното средство е намерено празен, пътниците в него се издирват

26.02.2023 | 18:42 Редактор: Ирена Бакърджиева

Отново гонки между полицията и бусове, пълни с мигранти, по автомагистрала "Тракия". Тази сутрин товарен микробус, пълен с афганистанци, катастрофира край Чирпан. Един човек загина, а десетки са ранени. В превозното средство е имало 46 души, а шофьорът е избягал.

Рано тази сутрин край село Оризово на АМ "Тракия" в опит да избяга от полицията бус с мигранти пука гума и се удря в мантинелата. Резултатът е един загинал и десетки ранени. 

"Задната лява гума я няма, на това се дължи ПТП-то", каза комисар Илев.

"Първият патрул е установил, че микробусът превозва мигранти, 46 човека, афганистански гражданин, един гражданин е починал", посочи районният прокурор.

Мигрантите са пътували в посока София. Продължава издирването на водача, който е избягал веднага след произшествието в пилотен автомобил. Според свидетелски показания водачът е пакистанец. Шофьорът на пилотния автомобил е задържан край Велинград. Все още няма данни дали е бил и организатор на канала.

По-рано тази сутрин полицейска гонка е настъпила и с друг бус на АМ "Тракия", в него също са били превозвани 46 мигранти. Органите на реда обаче успели да го спрат без инциденти. 

"Първият бус е отведен от полицията, работи се с тях по досъдебно производство", добави районният прокурор.

По този случай са задържани двама мъже - на 25 и на 27 години, които са превозвали мигрантите. Обещана им е голяма сума пари, за да осигурят транспорта на около 120 човека - граждани на Афганистан, преминали от Турция през границата с България със стълба. Уговорката била, че ще получат пари, като пристигнат в София. И двамата са с предишни осъждания за престъпления против собствеността.  

По-късно е установен и трети бус, превозвал мигранти. Той е изоставен край Перник. Намерен е празен, пътниците в него се издирват.

Междувременно главния прокурор Иван Гешев изиска от МВР, ДАНС, Службата "Военно разузнаване" и Държавната агенция "Разузнаване" цялата информация, с която разполагат за трафика на мигранти.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС