МВР за Валентин Христов: 2 пъти сме го заловили и изправили пред съда, колко пъти трябва?

Заради все по-големия мигрантски натиск границата ще бъде снабдена с дронове

22.02.2023 | 18:50 Редактор: Ирена Бакърджиева

Бившият граничен полицай Валентин Христов, задържан в Гърция заради случая с камиона с 18 мъртви мигранти, се е съгласил да бъде предаден на българските власти. Това потвърди говорителят на главния прокурор  Сийка Милева. От държавното обвинение отчетоха намаляване на броя на осъдените за каналджийство, а като причина затова определиха закриването на специализираните съд и прокуратура.

Държавното обвинение отчете спад в постигнатите резултати в борбата с организираната престъпност, но отчитат ръст в делата за каналджийство. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че за миналата година те са над 2600. 

"За периода от 2019 до края на 2022 г. прокуратурата на Република България отчита драстично увеличение на делатам образувани за престъпления за каналджийство.  За отчетения период се наблюдава и увеличение на броя на внесените обвинителни актове", каза Милева.

Според вътрешният министър Иван Демерджиев данните на прокуратурата за спад в досъдебните производства не отговарят на действителността.

"Спад няма. Има огромен ръст на досъдебните производства по всички линии. В момента работим по още такива, касаещи организирани престъпни групи, които скоро ще бъдат завършени, но работата е по-специфична там и изисква повече време", посочи Демерджиев.

От държавното обвинение коментираха и сключените споразумения в миналото между прокуратурата и спрягания за тартор на престъпната групата, отговорна за трагедията с 18-те мигранти край Локорско, Виктор Кузмов.

Вътрешният министър е категоричен, че законът не определя наказанието за споразуменията, които се сключват с прокуратурата.

"Когато човек е осъден, означава, че има доказателства, а когато той сключи споразумение, признава вината си. Ние два пъти сме го заловили и изправили пред съда. Колко пъти да го заловим", попита Демерджиев.

На този фон заради все по-големия мигрантски натиск границата ще бъде снабдена с дронове. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)