Четирима задържани за буса с трупове, мигрантите прескочили границата със стълба

Нямам съмнение, че ще установим извършителите на това злодеяние, заяви Борислав Сарафов

17.02.2023 | 19:20 Редактор: Елеонора Танева

18 задушени мигранти - жертви на трафиканти.

"С помощта на стълба са преминали българо-турската граница, прекарали са около 2 дни в гората около Ямбол, натоварили са се на този камион", обясни предисторията на трагедията директорът на НСлС Борислав Сарафов.

С някои от 34-мата оцелели граждани от Афганистан се провеждат разпити в следствието. На други се оказва медицинска помощ в лечебни заведения.

Сарафов уточни, че по случая вече работят 10 следователи от НСлС, прокурори от градската прокуратура.

"Иззети са 16 ДНК следи - ще установим по несъмнен начин кой е шофирал. Нямам съмнение, че ще установим извършителите на това злодеяние", добави Сарафов.

Четирима души са задържани по случая до момента, извършват се обиски на три адреса в София и провинцията.

"Ще ги подложим на разпознаване и ще бъдат сравнени техните проби с ДНК пробите, открити в камиона", каза още директорът на НСлС.

Сигнал за бедстващите мигранти е подаден в 14:15 на 112 от гражданин, който е минавал и е бил спрян от част от групата. Те са го отвели до буса.

"Едно от лицата е с няколко досъдебни производства, по последното има осъдителна присъда от 5 месеца, която е изтърпяло. Лицето, което е собственик на автомобила, е от Бургас, задържан е", каза директорът Националната полиция. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС