Хитра измама за милиони: Убедили дори овчар, че има нужда от реклама в Google

Над 6 000 души са плащали за фалшива услуга, трима са задържаните

17.02.2023 | 18:54 Редактор: Елеонора Танева

Трима души са арестувани при акцията на ГДБОП и полицията в Пловдив, при която разбиха мащабна схема за измами, ощетила бизнесмени със сума между 1,5 и 2 милиона лева. 

Над 6 000 души са плащали за фалшивата услуга, обещавана от софийска фирма. Наети служители от кол център в столицата въвеждали в заблуждение бизнесмени, като им предлагали по-добро разпознаване в интернет. Измамниците твърдели, че са специални представители на Google. На този етап няма данни това да се е случвало реално. 

"Обемът на следствените действия е огромен. Арестуваните са трима души. Хората които са пострадали, са плащали между 180 и 220 лева на месец. Повдигнати са обвинения на трите лица за причиняване на щети на над 100 лица", заяви зам.-районният прокурор на Пловдив  Атанас Илиев.

Проверката е започнала по сигнал, подаден от един от потърпевшите. След това разследващите разплели схемата.

 

"Фирмите имат перфектно счетоводство, всички са на печалба. Използвали са недобрата компютърна грамотност на хората, които са решили да се възползват от предлаганата оптимизация. Сред пострадалите има дружества и хора от най-различни браншове, включително земеделски производители и дори овчар. Все още не е ясно как са го убедили, че се нуждае от оптимизация в Google", уточни прокурор Илиев.

От прокуратурата апелират гражданите да подадат жалба, ако са станали жертва на тази измама. 

Вижте повече в репортажа.