ГДБОП иззе над 100 хил. фалшиви стоки, продавани в интернет, от базар в София

Разследването по случая продължава под ръководството на  прокуратурата

15.09.2022 | 15:11 Редактор: Петя Кръстева
ГДБОП иззе над 100 хил. фалшиви стоки, продавани в интернет, от базар в София

Служители на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП проведоха специализирана полицейска операция за противодействие на незаконното разпространение на продукти, носещи обозначения на защитени търговски марки. Полицейските действия под ръководството на Софийската районна прокуратура и  представители на" Европол" са предприети на територията на стоков базар в София, съобщиха от МВР.

В процеса на работата по случая е установено, че посредством страници в социални мрежи и сайт неправомерно са предлагани за продажба продукти, обозначени с логото на различни световноизвестни търговски марки. Изяснено е, че дейността е извършвана без необходимото по закон съгласие на правоносителите и системно са нарушавани правата върху регистрираните търговски марки.

Иззети над 100 000 артикула – аксесоари за мобилни телефони, преносими тонколони, джойстикове, слушалки, зарядни устройства и други. Преустановена е дейността на интернет страниците, от които са предлагани продуктите.

Противодействието на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари е приоритет на Европейския съюз (ЕС) в областта на правоприлагането и вътрешната сигурност. В тази връзка на европейско ниво е разработен план за действие срещу този вид престъпни посегателства, който се осъществява в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа за противодействие на престъпни заплахи (EMPACT). В рамките на EMPACT, двадесет и четири държави-членки на ЕС и европейски агенции (сред които "Европол", "Фронтекс", "Евроджъст", ОЛАФ и др.) работят съвместно на международно ниво за неутрализиране на престъпните заплахи.

ГДБОП е ръководител на европейската група, която работи по линия на противодействие на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари.

Разследването по случая продължава под ръководството на  прокуратурата с разпити на свидетели, назначаване на експертизи и повдигане на обвинения.

Снимка: МВР

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК