Жестока гледка на пътека в Пирин: Бракониери обезглавиха дива коза

От Националния парк извършват проверка по случая

08.09.2022 | 13:51 Редактор: Теодора Патронова

Бракониери обезглавиха дива коза в Пирин планина. От Националния парк извършват проверка по случая. Ще бъде извършена и аутопсия, за да се установи кога е била убита.

На жестоката гледка първи се натъкват група планинари от Банско. Те намират обезглавеното животно, захвърлено на пътеката в местността Премката между върховете Вихрен и Кутело.

"Най-вероятно е станало в понеделник привечер, когато потокът от туристи е бил най-слаб. За съжаление, бракониерите ходят на всевъзможни места, за да издебнат животинките. Това не е високо за тях. Понеже хабитатът на самите кози е точно там", каза Красимир Елинов от "Алпийски клуб - Банско".

Според планинарите е шокираща арогантността, с която е убито животното и мястото, на което е захвърлен трупът. "Това е директно на пътеката, което е безумие. Наглост и безумие", коментира Елинов.

Не е ясно с каква цел е убита дивата коза.

"На снимката се вижда, че главата е отрязана горе високо. С приятели като коментирахме, ни навежда на мисълта, че може би е отрязана, само за да може да се остави самият череп с рогцата, както сме виждали по механите на времето и т.н. Доколкото разбрах от приятелите ми, които са направили снимката, разрезът е бил перфектен, все едно с лазер или гилотина, което пък ни навежда на мисълта, че не е неопитен човек", обясни Елинов.

Дивата коза се среща обикновено във високите части на Пирин. В последните години заради засиления поток от туристи стадата са свикнали с човешкото присъствие и не се притесняват от хората, което вероятно е било използвано от бракониерите.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК