По стъпките на убиеца и каналджиите: Кой е Омар и защо се стигна до фаталния инцидент?

Чужденците разказват, че влизането у нас било лесно

26.08.2022 | 18:52 Редактор: Тодор Петров

Кой е 15-годишният сириец, управлявал автобуса-убиец в Бургас? Наш екип проследи пътя на превозното средство. 

В Центъра за бежанци в Харманли има необичайно много хора - над 700. Чужденците разказват, че влизането у нас било лесно. По време на престоя си обаче не са виждали 15-годишния Омар. 

"Дойдох тук преди 10 дни. Не съм срещал човека от катастрофата, не го познавам. Семейството ми е в Турция, но ще остана тук. Лесно влязох тук, през оградата, имаше пробив", споделя Юлмер.

Други обаче са платили сериозни суми на каналджии, за да стигнат България. 

"Укривах се в ТИР, така влязох тук. Не познавам Омар, преди да дойда тук бях в Пловдив. Три хиляди долара платих, за да дойда", казва Соар.

"Дойдох заради войната в моята страна. Тръгнах от Сирия през Турция и стигнах до България. Четири хиляди платих и трябваше да стигна до Сърбия, но тук ме хванаха. Прескочихме оградата за България, така влязохме", разказва друг беганец.

15-годишният Омар пристига в България през октомври миналата година. Влиза от Турция заедно с двамата си братя. Тримата получават хуманитарен статут. През март 2022 година обаче, братята му тръгват от центъра и непълнолетният Омар остава сам. 

Младежът често нарушавал вечерния час, който е 22 часа. За около седмица не се прибирал навреме три пъти. От Центъра сигнализирали и полицията. От лагера обясниха пред Bulgaria ON AIR, че в подобни случаи полицията обявява лицата за общодържавно издирване. След като сигнализират органите на реда, от Центъра вече не носят отговорност за изчезналите лица.

"Направили сме всичко по нашите сили, оттам насетне отговорността е в компетентните органи", посочи Галя Христова от Центъра за бежанци.

Засега не е ясно как 15-годишният сириец е станал част от канала. Служителите в Центъра са учудени как 15-годишният е успял да управлява автобус, предвид възрастта му и липсата на шофьорска книжка. 

Другите двама сирийци също са действали в Харманли. От местна автокъща е купен и автобусът-убиец, въпреки че е бил бракуван. 

А бежанският натиск на границата остава сериозен. Екипът ни стана свидетел и на арест на бежанец, успял да преодолее оградата с Турция. Командировани служители на "Гранична полиция" от Русе открили мъжа, докато той чакал на стоп на пътя към бургаския град Средец.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК