България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво следва, ако се докаже, че 15-годишният сириец е управлявал автобуса-убиец?

Адв. Марковски: За половин час защо не са предприети адекватни действия по спирането на автобуса?

26.08.2022 | 09:10 Редактор: Тодор Петров

Петима са задържаните за катастрофата със загинали полицаи в Бургас, сред тях трима сирийци (единият е на 15 г.) и двама българи. Двама от сирийските граждани бяха задържани при специализирана полицейска операция на територията на Стара Загора и Първомай.

"Следва повдигане на конкретни обвинения, съгласувани с наблюдаващия прокурор и се преценява какви мерки за неотклонение трябва да се вземат спрямо обвиняемите. Специалният режим на закрила, под който са сирийците, е свързан с пребиваването им в България. Наказателната отговорност е идентична по отношение на всички граждани", каза адвокат Димитър Марковски в студиото на "България сутрин".

Той изтъкна, че трябва да се установи кой от двамата шофьори е бил зад волана към момента на удара на патрулния автомобил. Ако това е било лицето на 15 години, ще му бъде повдигнато обвинение в условията на непълнолетие.

"Което автоматично означава, че неговото обвинение откъм наказание ще бъде редуцирано. Ако се докаже, че е умишлено действие, санкциите са доста сериозни. Ако деянието се квалифицира като особено тежък случай, там наказанието е като за умишлено убийство - от 15 до 20 г., включително доживотно наказание. Вижда се директен удар спрямо автомобила. Държавното обвинение ще приеме, че това е умишлено действие", посочи Марковски пред Bulgaria ON AIR.

А мигрантите от автобуса в случая имат статут на свидетели на пътния инцидент. Друго е обстоятелството как са влезли на територията на страната и това ще бъде в отделно досъдебно производство, допусна юристът.

"Въпрос на разследване е да се установи било ли е организирано преминаването на тези сирийски граждани на територията ни - има ли умишлени действия от страна на служители на "Гранична полиция". Ако се установяват умишлени действия, тогава на длъжностните лица ще им бъдат повдигнати обвинения. Наказанията варират от 3 до 10 години затвор, има и по-високи граници", каза още Марковски.

По-сложен се оказва юридическият казус със задържания собственик на фирмата, която е предоставила автобуса на сирийските мигранти. 

рябва да се установи кой е закупил автобуса от него, дали е непълнолетният шофьор и дали на собственика му е било известно, че непълнолетно лице купува превозно средство, за да го управлява. Ако това се докаже, нещата могат да стигнат до обвинение за независимо съпричиняване от страна на собственика на автобуса. Има проблеми с регистрационните табели на този автобус", разясни Марковски.

По думите му се констатира липса на синхрон между отделните служби. За половин час защо не са предприети адекватни действия по спирането на автобуса? И то по начин, по който да не бъде поставян в опасност животът на служителите от отделните служби. Как е допуснато този автобус да влезе в градската среда на един от големите градове, настоя Марковски.

Според него промяната на законите не е панацея, а трябва спазване на превенцията. Адвокатът е на мнение, че имаме добре въведени процедури, които просто трябва да се изпълняват, но контролът е занижен.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК