Донев: Полиция и армия ще пазят границата, за да няма изненадани при 15-годишен с автобус

"Публична тайна е, че трафикът на хора се извършва през договорени и проверени трасета", заяви премиерът

26.08.2022 | 13:44 Редактор: Ирена Бакърджиева

С минута мълчание започна днешното заседание на Министерския съвет. А след него стана ясно, че държавата е готова категорично да отговори на засиления мигрантски натиск по границата.

"Моля да почетем с минута мълчание двамата полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев, чиято памет ще помним вечно" - така членовете на служебния кабинет почетоха паметта на служители на реда, опитали се да защитят нарушените граници.

"За да се стигне до сблъсъка между автобуса и патрулната кола, са прекрачени много граници от браздата на Малко Търново до границите, определени от закона. Решението на полицаите да препречат пътя на автобуса, макар и фатално за тях, е било продиктувано от убеждението им, че нарушителите на закона трябва да бъдат спрени. Тези мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си", заяви служебният премиер Гълъб Донев.

Затова той ангажира всички институции, отговорни за охраната на границата, да засилят превенцията срещу нелегалния трафик.

"Полиция и армия ще пазят българо-турската граница в координация и взаимодействие. За да няма изненадани, когато едно 15-годишно момче с хуманитарен статут шофира автобус с 47 нелегални мигранти", настоя Донев.

Засиленият мигрантски натиск ще срещне категоричния отговор на държавата, обяви той и припомни, че миналата седмица Министерският съвет е отпуснал милион и половина лева за поправката на оградата по границата.

"Въпреки подозренията за съучастие на представители на МВР в трафика на хора, съм убеден в силната мотивация на полицейските служители и военнослужещите в охраната на границата", каза служебният премиер.

При необходимост България ще търси съдействие и от "Фронтекс". А Министерството на земеделието ще трябва да докладва на тайните служби маршрутите на трафикантите.

"Публична тайна е, че трафикът на хора се извършва през договорени и проверени трасета, щом местните могат да посочат каналите през България, и службите трябва да бъдат информирани за това", уточни Донев.

Той обвърза мигрантския натиск с влизането на страната ни в Шенгенското пространство и това, че трябва да докажем на партньорите си, че сме способни да защитим границата си.

Служебният премиер поиска повече полицейски патрули да бъдат разположени по пътищата в Югоизточна България, които водят към границата ни с Турция.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК