Фермери от Петрич получили 600 000 лв. европари, но животни реално нямат

Мащабна акция на европейската прокуратура и ГДБОП

30.06.2022 | 17:52 Редактор: Искра Ангелова

Мащабна акция на европейската прокуратура и ГДБОП в Петрич за злоупотреби с евросредства. Задържани са 8 души, като двама от тях получили за последните 5 години над 600 000 лв. под формата на субсидии. 

Сред задържаните е началникът на Общинска служба "Земеделие" Илия Пашов, служители, техни роднини и приближени лица.

Ръководителят на Общинската служба и неговият брат са уличени в усвояване на имоти с площ над 40 000 декара. Двама от задържаните са хванати по време на земеделски семинар в Обзор. Самият Илия Пашов, който е и общински съветник, смята, че това е опит да го дискредитират.

"Нормални неща, хората си работят по сигнали, редно е всички да бъдат проверявани по такъв начин. Бяха много професионални момчета, съдействах им", заяви Пашов.

Местният фермер Иван Шавков е убеден, че за злоупотребите е било ясно отдавна. Самият той също е бил потърпевш.

"Взеха ми общинските земи, където е борбата. Има хора, които нямат животни, марките им са в джобовете, но получават пасища, взимат си хубави субсидии", сподели Иван Шавков.

Според животновъда с мащабната спецакция не се отстранява главата зад схемите, а самият Пашов е изкупителна жертва.

"Очевадно е. Логически е. Ако има наказание - ще направят рокади и после пак същото. Пашов е най-долу", допълни фермерът.

Разследването започва преди две години по сигнал, че в района на Петрич функционира организирана престъпна група, която незаконно предоставя и усвоява субсидии за отглеждане на земеделски култури, пасища, програми за отглеждане на животни.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК