Да те хванат на летището с 2,5 кг корали на връщане от Доминикана

Пътничката скрила в найлонов плик 24 парчета 

19.05.2022 | 11:02 Редактор: Тодор Петров
Да те хванат на летището с 2,5 кг корали на връщане от Доминикана

Парчета от корали задържаха митнически служители от ТД Митница София на Летище София. На 6 май митническите инспектори извършват проверка на пътничка, пристигаща от Доминиканска република през Франкфурт с полет до София. 

Пътничката преминала през "зелен коридор" и била селектирана за щателна митническа проверка на багажа. При сканирането на куфара ѝ са установени предмети с необичайна форма и плътност. При последвала физическа проверка митническите служители намират в найлонов плик 24 парчета с различна големина и форма и общо тегло над 2,5 кг.

По предварителни данни парчетата са от корали от разред Мадрепоровите корали (Scleractinia) и като такива попадат в Приложение II от Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES), а за пренасянето и вноса им се изисква разрешително по CITES. 

По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница София под надзора на Софийската градска прокуратура. Работата по случая продължава с експертиза на коралите, съобщиха от Агенция "Митници".

Туристите трябва внимателно да се информират за евентуални рестрикции относно предмети, които възнамеряват да вземат със себе си, без значение дали са намерени в природата или са закупени от местни пазари и магазини, тъй като те могат да представляват изделия от защитени видове на дивата флора и фауна.

Снимки: Агенция "Митници"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК