Митничари задържаха контрабандни бижута за над 105 хил. лв.

За първото тримесечие на годината митничарите на "Капитан Андреево" са задържали 50 кг недекларирани златни и сребърни накити

05.04.2022 | 16:40 Редактор: Жаклина Иванова
Митничари задържаха контрабандни бижута за над 105 хил. лв.

Близо 1 кг златни и над 3,5 кг сребърни накити на обща стойност 105 989 лева задържаха митническите служители при две проверки на автобус и лек автомобил.

При единия случай на  1 април на МП "Капитан Андреево" пристига автобус с турска регистрация, в който пътували 16 пътници  от Турция за Румъния. Митническите служители селектират превозното средство за щателна проверка, при която в две раници, носени от една от пътничките - румънска гражданка, са открити пакети, съдържащи изделия от жълт метал. Според експертизата на вещото лице откритите изделия са от 14-каратово злато с общо тегло  920,73 грама на стойност  84 707 лева, съобщиха от Агенция "Митници".

Контрабандно пренасяните златни накити са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжната прокуратура в Хасково. Спрямо румънската гражданка с инициали Л.Б. е взета мярка за неотклонение "парична гаранция", както и "забрана за напускане пределите на Република България", освен с разрешение на Окръжната прокуратура в Хасково.

Голямо количество сребърни изделия са открити при друг случай - на 29 март, когато на пункта пристига лек автомобил BMW, управляван от холандски гражданин от сирийски произход, който пътувал сам от Република Турция за Кралство Нидерландия. При извършената щателна митническа проверка в куфара между личния багаж на мъжа са открити пакети, съдържащи недекларирани изделия от бял метал в търговски количества. Според експертната оценка накитите са от сребро проба 925 с общо количество 3547 грама на стойност 21 282 лева. На нарушителя е съставен акт по Валутния закон.

За първото тримесечие на годината митническите служители на МП "Капитан Андреево" са задържали 50 кг недекларирани златни и сребърни накити на стойност близо 3 000 000 лева.

Снимка: Агенция "Митници"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК